Skip navigation

Hemligheten bakom hållbar lust i ett långvarigt förhållande

Senaste uppdatering september 19, 2017

Det har alltid funnits en debatt om hur kärlek kan hålla i sig. Kan kärlek vara för evigt?

Håller lusten i sig i ett seriöst förhållande?

Det har alltid funnits en debatt om hur kärlek kan hålla i sig. Kan kärlek vara för evigt?

Håller lusten i sig i ett seriöst förhållande?

Esther Perel, ett proffs på relationer, förklarade i ett Ted Talk hemligheten bakom långvarig lust.Om det är lätt att bli förälskad, och smekmånadfasen beskrivs som en av de mest intensiva och mest passionerade i ett förhållande, vad händer i en relation efter flera år?

Vad händer när kärleken växer och anpassar sig och rutinen börjar ta över … och det finns mindre och mindre lust?

Dilemmat med modern kärlek

När du är i ett långvarigt förhållande betyder det att du i de flesta fall tillbringar varje dag med dig partner. Ni skapar en rutin tillsammans, ni delar er rutin …

Rutiner kan vara väldigt trevliga, ett bra sätt att organisera era dagar och att dela en rutin kan verkligen vara en mycket romantisk sak.

Det romantiska i att veta att din älskare kommer att vara hemma när du kommer hem efter en lång dag, romantiken bakom mötet varje tisdag för att gå till snabbköpet tillsammans …

Problemet med rutin hos par är dock att det tenderar att lämna litet utrymme för överraskningar, för äventyr, för attraktion …Som Perel säger, ”attraktion kräver avstånd” och det är exakt det avstånd du inte får när ni har rutiner som ett par.Problemet är «dilemmat med modern kärlek», vi vill ha en transcendental erfarenhet i kärlek, vi vill ha allt. Säkerheten, tryggheten, pålitligheten tillsammans med «nyheten, mysteriet, äventyret, risken, det oväntade».

Vi lever i individualistiska samhällen, och som sådan har ”lusten blivit ett centrerat begrepp” i våra samhällen.

Medan kärlek ska täcka varje enskild aspekt av ditt liv, är lust tänkt att överraska, bryta rutinen, elda på din kärlek.Resultatet? Som Perel hävdar har «romantiken gått in i en lustkris».I så fall, är alla långvariga förhållanden dömda att förlora lusten?

Kan lusten återvinnas?

Den långvariga lustens mysterium

Enligt Perel, som intervjuade par runt ämnet, tenderar folk att tycka att deras partner är mest attraktiv när de ser hen som en ”självständig enhet, som en hel helhet”.

Om rutiner förenar så kräver lust avstånd.Inte ens en bra intimitet garanterar lust … lust «kräver en korsning», det kräver att ”skapa utrymme mellan den vi älskar” och dig.Lustens mysterium ligger i den övergång som gör lusten så viktig.

Vilka olika känslor har du när du älskar någon och när du vill ha någon?Lust är ”ett uttryck för vår individualitet” medan kärlek är det motsatta. Hur kombinarera man båda behoven i ett förhållande?

Enligt Perel blir ett förhållande som klarar av att förena båda behoven det som kallas ett passionerat äktenskap, ett förhållande som inom rutinen kan ge transcendens och mysterium, ett långvarigt förhållande som vet hur man överlever mellan kärlek och lust.

Viktigast är att om lusten är ett uttryck för vår individualitet, är det just din partners individualitet som blir attraktiv.Det är just denna hemlighet bakom lusten som de flesta par upplever när de är ifrån varandra: lust behöver utrymme, den behöver en «bro att korsa» …

Lust är att på avstånd se hur strålande och säker din partner är i ett givet ögonblick … Lusten förloras aldrig, den behöver bara ses från ett annat perspektiv.

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre webbläsningsupplevelse. Få mer information om hur vi använder cookies och hur du kan ändra dina inställningar.