Skip navigation

Hur lyckas man med första dejten?

Senaste uppdatering september 22, 2017

Äntligen, du har lyckats fixa den berömda första dejten! Efter ett flertal utbyten via chat, sms, e-mail och telefon, samt diverse ansträngningar för att bryta isen, har hon/han accepterat din inbjudan att ta ett första glas. Känner du dig stressad? Det är normalt. Du kan inte improvisera om du vill lyckas med din relation online och ta den vidare till en ”riktig” relation: man måste förbereda sig en aning. Först och främst, om du har fått ett ”ja” betyder det att du redan har gjort ett bra intryck. Ditt mål är alltså att bekräfta och höja nivån på det ömsesidiga intresset på ett sätt som gör att din partner efter er träff säger till sig själv att ”han (eller hon) är inte som alla andra!”.

Bekräfta det första intrycket

Ditt mål är helt enkelt att bekräfta det första intrycket (inte att vara för på). Det verkar som att ni har mycket gemensamt, vilket gör att ni kommer att ha diskussionsämnen att fördjupa för att lära känna varandra bättre. Kort sagt, det är inte för att man har klarat att ta hem en första dejt som man har vunnit första pris i flirtighet. I själva verket så är det nu allting börjar. Försök inte att till varje pris få allt vid första dejten, du riskerar att ångra dig. Att göra diskreta närmande, ta i handen eller omfamna: det händer inte på en gång (var lite tålmodig!).

Den här första träffen ger er framför allt ett tillfälle att (verkligen) upptäcka varandra. För att undvika en stel stämning är den bästa lösningen att ta upp gemensamma frågor (som ni kanske redan har diskuterat under era träffar online) och att länka samman era respektive världar, minnen etc. Era likheter kommer att visa att ni passar för varandra. I princip har ni redan ett par möjliga konversationsämnen, det är alltså tillfälle att gå lite djupare!

Intressera sig för sin samtalspartner

I den här typen av situation tenderar man att vilja fylla ut eventuella tystnader till varje pris, och till och med försöka få monopol på diskussionen. Stressad eller inte, den här biten måste du behärska eftersom den snabbt kan bli frustrerande för din samtalspartner. Det är bättre att ställa (öppna) frågor och sedan ge gensvar. Att visa intresse för den andre kräver engagemang och lyhördhet. Låtsas inte och visa ditt intresse. Undvik alltså att vara för framåt eller desperat att plocka poäng. Du är inte här för att göra en detaljerad beskrivning av ditt CV eller göra en lista på dina kvaliteter, prestationer och framgångar.

Politiska och sociologiska ämnen, dina egna specialintressen eller radikala åsikter om saker: undvik! Var neutral och undvik känsliga ämnen. Det är också olämpligt att kommentera eller döma din partners livsbana.

Ha kul

Gott humör är kontaktskapande och till och med smittsamt! Så, om du vill ha alla odds på din sida, var dynamisk. Humor och snäll retsamhet är också kvaliteter som kan vara till fördel för att mötet ska löpa väl.

Du är inte en skådespelare i ditt eget liv eller karriär, så slappna av och stressa inte. Ett eller två skämt för att lätta upp stämningen kommer säkert att få din partner att le. Humor är en bra taktik för att förföra, men överdriv inte, särskilt inte om du inte är född till komiker.

Artighet och gott uppförande

Även om du inte är en gentleman är det värt att följa vissa regler för vett och etikett, helt enkelt för att visa att du är en trevlig typ.

Män bör ta initiativet till att betala notan för båda, vilket inte betyder att det behöver ske per automatik. Tjejer har en tendens att protestera (för formalitetens skull), men du kan motivera ditt agerande genom att svara att det är med nöje och att hon säkert kommer att få tillfälle att göra samma sak nästa gång. Men insistera inte om du ser att din gäst verkar obekväm (vissa kvinnor uppskattar inte den här typen av artighet och är angelägna om att visa sin självständighet).

De som känner sig bekväma kan visa sin artighet genom att hålla upp dörren, fylla på glaset, hjälpa till att sätta på kappan. Men här gäller samma sak: överdriv inte, det kan få henne att känna sig obekväm.

Efter dejten

Vissa gör det utan att tänka på det, vissa glömmer, det är därför vi passar på att påminna om att ett litet sms en timme efter att ni sagt hejdå är bra! Även om du är säker på att dejten gick bra och att hon eller han tyckte samma sak är det alltid glädjande att få ett litet sms som bekräftar din uppskattning. Det är också ett indirekt sätt att antyda en andra dejt. Till exempel: ”Tack för en trevlig kväll, vi gör om det när du vill”.

Tänk över dina ord om du inte känner samma entusiasm från din partners sida och vänta på en reaktion innan du tar kontakt igen.

Om du inte får svar inom en vecka efter den första dejten kan du svälja din stolthet och ta kontakt igen, men låt honom/henne ta initiativet till nästföljande sms och en eventuell framtida träff.

Learn more about "Att lyckas med sin internetdejt"

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre webbläsningsupplevelse. Få mer information om hur vi använder cookies och hur du kan ändra dina inställningar.