Skip navigation

Hur omvandlar man en ny bekantskap till vänskap?

Senaste uppdatering september 22, 2017

Säga hej till grannen, prata om vädret med kassörskan i mataffären eller snacka strunt med killen i kiosken: det är en bra början, men det räcker inte för att knyta vänskapsband. I början pratar man om banala saker. Efter några veckor pratar man om vad man gjort i helgen. Efter ett par månader tar man ett glass eller har grillkväll: det är då bekantskapen går över i riktig vänskap. Dagen då den andre bjuder in dig i sin privata sfär. Allt sker gradvis och i rätt ordning. Till skillnad från kärleksrelationer som ofta har en passionerad start så utvecklas vänskapsrelationer stegvis: från en enkel bekant till polare, från polare till bra kompis, från bra kompis till en riktig vän som man inte kan vara utan.

Vänner är folk som man träffar ofta

Onödigt att göra otaliga kommunikationsförsök med den där snälla personen vid hyllan för tvättmedel som tipsar om det bästa sköljmedlet. Om du inte får tillfälle att träffa henne i mer avslappnade sammanhang, är chansen liten att en vänskapsrelation skapas mellan er. Vänskap kräver tid och regelbundenhet.

Vänskap byggs på lång sikt. Människor bygger upp relationer genom att ses ofta. Vänskap kräver rutiner och återkommande diskussionsämnen. Det tar tid att bli vänner och det finns inget annat sätt än att ses ofta för att skynda på er samhörighet.

Vänner är folk som man har saker gemensamt med

Basen för en vänskap är helt enkelt att man delar gemensamma intressen. Det kan vara fritidsaktiviteter (måleri, konst, matlagning), sport, musik, politiska idéer eller helt enkelt att festa tillsammans. Därför är det bästa tipset för ensamma människor som saknar sociala relationer att delta i någon aktivitet. Gå med i en klubb, förening, ett sportlag, ägna dig åt välgörenhet: det funkar! Varför? Eftersom gemensamma intressen stärker relationen, ger den en framtid och ett oändligt antal diskussionsämnen. En relation som startar på en en fotbollsplan har till exempel större chans att leda till vänskap än ett utbyte av leenden med kassörskan…

Vänner är människor med vilka man delar starka upplevelser

Gemensamma intressen gör att man har saker att dela med varandra. Men hur tar man den här sköra relationen vidare till en stark vänskap? Svaret är: genom att göra saker tillsammans och därmed skapa gemensamma minnen. En vänskap stärks genom minnen och berikas genom åren. Det är också anledningen till att många vänskaper tar sin början på t ex universitetet, där personerna kanske inte har så många nära vänner ännu. Det blir ofta lite svårare med åren.

För att få gemensamma erfarenheter finns det flera vägar: festa (att bli lite fulla tillsammans förenar, faktiskt) sporta (att plågas tillsammans funkar också!) eller att gå igenom svåra prövningar tillsammans (en kollega som går igenom en skilsmässa och som man ger stöd, etc.). Relationen måste utvecklas för att gå över i vänskap. Man måste livnära och vårda den, ge vänskapen möjlighet att växa.

Försök därför att träffa dina bekanta så ofta som möjligt och förutse sammanhang som kan ta er relation vidare: föreslå att ta ett glas, sporta (det är enklare att motivera sig ihop), ta en picknick tillsammans istället för att äta i matsalen på jobbet, etc.

Kort sagt, var den som föreslår saker!

Learn more about "Skaffa nya vänner"

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre webbläsningsupplevelse. Få mer information om hur vi använder cookies och hur du kan ändra dina inställningar.