Skip navigation

Baumans lektion i kärlek: identifiera din typ av relation

Senaste uppdatering augusti 7, 2018 av Olivia

Kärlek har alltid haft en viktig plats i våra liv genom århundradena, men hur fungerar den i våra konsumentsamhällen?

Zygmunt Bauman var en polsk filosof som blev känd för sina sociala teorier om dagens samhälle och konsumtionsvanor.

Å ena sidan har våra möjligheter drastiskt utökats: den nya tidens onlinedating har öppnat dörren till kärlek och dejtande för många människor. Möta singlar, hitta kärleken och ha fantastiska dejter har blivit verklighet för singlar i hela världen.

Men, å andra sidan menar Bauman att våra konsumtionssamhällen tvingar oss att bli mer beroende, och gett oss större behov.

Vad vill ha ut av kärleken och hur ska vi veta om grunden för vår kärlek är ärlighet, sann och ren kärlek?

Flytande kärlek och varelsernas dualitet: Ett känslomässigt köp?

Det kan hända att Bauman har några tips för att identifiera vilken typ av kärlek eller relation du har.

Hans argument baseras på sambandet mellan modernitet, konsumtionsvanor och kärlek. Vi lever otvivelaktigt i ett individualistiskt samhälle där tillfredsställelse mäts i ägande. Som t.ex. när kärleken blir en ägodel, ett maktspel eller förförelse, en underkastelse av den andra parten, är det verklig kärlek?

Svårt att säga. Samhällen utvecklas och med dem även människorna. Men, vi skulle kunna säga att även den gamla skolans romantiska kärleksideal grundades på en känsla av ägande: du var tvungen att vinna din älskades hjärta, tankar och liv.

Idag är det inte så stor skillnad, vi slits mellan vårt behov av trygghet och vår längtan efter frihet…men var passar kärleken in i våra moderna identiteter?

Vi vill ha nyheter och variation från kärleken precis som från våra telefoner eller våra kläder. Eller som Bauman uttrycker det « relationer måste, precis som bilar, genomgå regelbunden service för att säkerställa att den fortfarande är körduglig».

Hur ser din relation ut?

Första dejten: humor för att bryta isen!

En romantisk relation eller en relation för att undvika ensamhet

Verkligen en skrämmande fråga, som är värd att tänka igenom…vad har du egentligen för relation?

Om du vill veta om din kärlek bara är en affärsuppgörelse eller om den å andra sidan även har en självuppoffrande sida, har du redan tagit första steget: att tänka på dina skäl till varför du är kär eller har en relation.

Men om du skulle vilja gå vidare, skulle vi rekommendera att du analyserar dynamiken i din relation: är det en balanserad relation? Känner du dig beroende? Är du rädd för ensamhet? Försöker du få en bättre relation? Känner du det som att du äger din partner?

Bästa vägen till sann och uppriktig kärlek är genom upptäckt…välkommen till vårt moderna, digitala samhälle.

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre webbläsningsupplevelse. Få mer information om hur vi använder cookies och hur du kan ändra dina inställningar.